Het clickeren van…kippen!

En dan sta je met je goede gedrag ineens een dag kippen te clickeren! Eh….kippen…? Enne….clickeren…? En dat dan samen?!

Geloof me.. als je dit een paar jaar geleden tegen me had gezegd, had ik waarschijnlijk precies dezelfde opgetrokken wenkbrauwen gehad. Want dat verzin je toch niet?

Ik weet nog goed wanneer ik hier voor het eerst over hoorde. Ik was net begonnen met de opleiding voor instructeur zoekhonden (detectiewerk). Het bleek dat er tijdens de trainingen gewerkt werd met een clicker. Clickertraining is natuurlijk op zich een heel bekend iets in hondenland.

Timing is alles als je de clicker gebruikt. Tenslotte wil je nét op het moment dat je het juiste gedrag of de juiste houding ziet, die click geven.

Die timing is dus best een essentieel dingetje. Terwijl we het hier over hadden tijdens de opleiding, gaf Wesley Visscher de tip om eens een workshop kippen clickeren te volgen. Toen zat ik dus met diezelfde opgetrokken wenkbrauwen als jij misschien nu.

Niet lullig bedoeld, maar mijn eerste gedachte was: huh? Kun je kippen überhaupt iets leren dan? En waarom dan kippen en niet gewoon eh….honden? Zoals ik al gewend was?

Om die laatste vraag als eerste te beantwoorden: kippen zijn nog sneller in hun bewegingen dan honden. Dat koppie en snaveltje gaan alle kanten op. Als je dan maar een fractie te laat bent met de clicker, kan het moment dat je wilde benadrukken, alweer voorbij zijn. Die timing komt dus nóg nauwer dan bij honden. Wil je dus aan je timing werken, dan zijn kippen degene die je moet hebben!

En het leuke is dat je kippen dus inderdaad dingen kunt leren! (om even terug te komen op de eerste vraag)

Om een paar voorbeelden te noemen: een kip kun je leren kleuren en vormen te onderscheiden, een bal te rollen door een parcours heen en zelfs piano spelen! Hoe leuk is dat?!

Hier zijn we dan ook tijdens de workshop dag mee bezig geweest. Leuk om te merken waren de verschillen tussen de verschillende kippen. Allemaal waren ze handtam gemaakt dus het oppakken vonden ze allemaal geen probleem, maar de ene kip was duidelijk meer “gevorderd” dan de ander. De meer gevorderden zág je bijna denken: o, is dát wat je wil van me? Doen we dat toch?!

Erg leuk om zo’n dag mee te maken en te letten op de timing van het clickeren. En “mijn” kipje heeft zelfs even piano gespeeld. Apetrots natuurlijk! Ik zou bijna een kippenhokje achter het huis laten maken…