Bij Opspeuring Verzocht wordt er o.a. les gegeven in “Praktijkspeuren”. Dat wil zeggen dat we een situatie nabootsen van een “vermist” persoon die moet worden opgespoord. En dat mag u samen met uw hond gaan doen! Durft u:
- De hond de leiding te laten nemen?
- Te vertrouwen op zijn neus?
- De hond te leren lezen in wat hij vertelt tijdens het speuren en hier op in te spelen?
- Een waar speurteam te worden?
Ja? Lees hier dan snel verder…
Kenmerkend van Praktijkspeuren is dus het zoeken naar menselijk geurspoor. Door het volgen van dit menselijke geurspoor gaat de hond proberen te achterhalen waar de sporenlegger naartoe is gelopen.
Speuren is een absoluut feestje voor uw hond, want hij mag doen wat hij het liefst doet: werken met zijn neus! Bovendien heeft de hónd met het speuren nu eens de leiding. Hij bepaalt waar jullie naartoe lopen. Tenslotte heeft hij de beste neus van jullie twee dus kan HIJ ruiken waar het juiste spoor ligt. Dit is een boost voor zijn zelfvertrouwen!
Enthousiast geworden?
Schrijf u nu in of vraag meer informatie in via het inschrijfformulier!
Speuren en zo…
Voorafgaand, bij de start, bied je als handler je hond het geurartikel aan van de desbetreffende persoon. Dit kan bijvoorbeeld een stukje stof zijn. Tevens hoort de hond iedere keer hetzelfde commando dat aan de lessen wordt gekoppeld. Zo gaat de hond dit ritueel al snel koppelen aan het geurspoor dat hij ruikt. En als hij dan op het eind ook nog uitbundig beloond wordt door de vermiste persoon en/of handler door middel van voer of spel, is het feest compleet!
De sporenloper is natuurlijk lang niet het enige geurtje in de omgeving…Dat maakt speuren ook zo’n mentale inspanning, want de hond moet uit al die geuren die hij waarneemt, net dat ene geurspoor filteren én blijven volgen. En dat valt niet mee als er net vóór jou wild is overgestoken, andere honden hebben gelopen, fietsers het spoor hebben doorkruist enz. Juist dit blijven focussen op één geurspoor (dat soms wel kilometers lang kan zijn), maakt dat de hond mentaal uitgedaagd wordt. Kortom; na een speurles heb je een hond die moe is!
Omdat speuren zo’n concentratiesport is, maken we in het begin hele korte spoortjes zodat de hond snel succes scoort en onderweg niet kan vergeten wat hij ook alweer moest doen. Merken we dat het zogenaamde kwartje is gevallen en de hond zich concentreert, bouwen we de sporen uit in lengte. Op die manier bouwen we aan de speurconditie van de hond.
Gaan langere sporen ook goed, dan gaan we er allerlei situaties en oefeningen aan toevoegen om het voor de hond steeds een beetje uitdagender te maken. Je moet hierbij denken aan het leren uitwerken van kruisingen, het uitwerken van backtracks, splitsporen, verwijzen van voorwerpen, speuren op verschillende mensen, sporen met een blinde start en speuren op verschillende soorten ondergronden zoals zand, gras en asfalt. Zo blijft iedere les uitdagend en wordt de hond steeds een beetje meer allround in wat hij doet!
Hoewel je hond het voortouw neemt en hij bepaalt waar jullie naartoe moeten, heb je als handler twee zeer belangrijke taken; allereerst ga je onder onze begeleiding, je hond leren lezen zoals dat heet. Je leert ontdekken welke signalen je hond afgeeft tijdens het speuren, hoe zijn houding is, wanneer hij wel of geen geur meer heeft enz. Dit is belangrijk om te leren ontdekken zodat je hier op in kunt spelen.
Daarnaast ben jij er als handler verantwoordelijk voor dat je hond zo geconcentreerd mogelijk kan speuren. Een goede lijnvoering is hier o.a. heel belangrijk in. Tijdens de lessen word je hierin uiteraard begeleid zodat je weet wat te doen.
Door deze twee belangrijke taken, leer je samenwerken met je hond. Met elkaar probeer je de puzzel op te lossen die speuren heet!
Het lijkt zo logisch: de hond heeft de beste neus van jullie twee, dus natuurlijk laat je je leiden door je hond! Toch? Nou, heel vaak merken mensen pas achteraf bij het speuren hoe zij onbewust meedenken en zodoende sturend zijn tijdens het spoor. Hoewel het lijkt alsof de hond zich niks van de handler aantrekt die er achter loopt, is dit absoluut niet het geval. Daarom is het heel belangrijk dat de handler zich realiseert wat zijn/haar aandeel is tijdens het uitwerken van het spoor. Opspeuring Verzocht begeleidt je hier bij.
De honden die bij Opspeuring Verzocht speuren, zijn op recreatief niveau bezig met het uitoefenen van hun sport. Hoewel je dus niet als zoekteam ingezet gaat worden bij echte vermissingen, zijn we uiteraard professioneel bezig met de sport. Dit doen we o.a. door het maken van speurverslagen. Van iedere les en van ieder speurteam houden we de vorderingen bij en maken we lessen op maat. Afhankelijk van waar de hond toe in staat is, bieden we iedere les nieuwe routes aan met nieuwe uitdagingen.
Ook lopen we, zo veel als mogelijk, mee met de handler en de hond om zo directe begeleiding te geven in het leren lezen van de hond en het handlen van de lijn. Tevens hebben sporenloper en het speurteam direct contact met elkaar via professionele portofoons zodat zij op de hoogte zijn van wie waar loopt.
Ieder spoor wordt afzonderlijk met het speurteam doorgenomen. Wat ging er goed? Wat kon beter? Ook worden stukken van het spoor ook regelmatig hiervoor gefilmd.